KundserviceÖppet 12-16:00[email protected]

0 items in cart

Din Varukorg är tom.

Varför missfärgas tänderna

Det finns flera orsaker till att de flesta behöver bleka sina tänder för att de ska vara vita.

Ålder
I takt med att vi blir äldre så blir tänderna mörkare. Slitage och små sprickor ökar med åldern och följden blir missfärgningar. Ju svårare missfärgningen är desto längre tid tar det att bleka tänderna. Tonåringar får vanligtvis väldigt snabba och tydliga resultat. I tjugoårsåldern tar tandblekningen lite längre tid. Ju äldre man blir desto svårare är i regel missfärgningen och desto längre behandling krävs. Tänk dock på att hur svåra missfärgningarna än är så är det aldrig omöjligt att få bort dem.

Ursprunglig tandfärg
Ingen människa har ursprungligen helt vita tänder. Den naturliga tandfärgen hos alla människor är genetisk och skiftar mellan en gulbrun nyans och en grågrön nyans som blir intensivare med tiden. Har du en gulbrun nyans på dina tänder är de i allmänhet lättare att bleka.

Tändernas genomskinlighet och tunnhet
Den största effekten som tandblekningen gör är att först ta fram din naturliga färg utan missfärgningar. Tandens genomskinlighet och tunnhet är också genetiska drag som blir tydligare med åldern. Alla tänder har en viss genomskinlighet, det är tydligast på framtänderna. Eftersom munnen i övrigt är mörk och tandbenet under emaljen är gult, så ser genomskinligare och tunnare tänder mindre vita ut än grova. Grova tänder har mer av de pigment som är till en fördel vid blekning. Tändernas genomskinlighet är det enda som inte kan korrigeras med tandblekning.

Ätvanor
Sura livsmedel och livsmedel med mycket djupfärgande ämnen påverkar tänderna. Sura livsmedel som t.ex. citrusfrukter och ättika fräter på emaljen vilket leder till att ytan blir mer genomskinlig. För att motverka detta, borsta alltid tänderna eller tugga rengörande tuggummi efter varje måltid. Djupfärgande livsmedel är de som innehåller färgämnen som lätt fäster under tandytan, de orsakar betydliga missfärgningar under årens lopp. Hit hör Rödvin, kaffe, té och Coca-Cola. Men även morötter och apelsiner innehåller sådana ämnen.

Tobak
Nikotin lämnar brunaktiga avlagringar efter sig, som långsamt tränger in i tandstrukturen och orsakar missfärgning. Det är inte svårt för någon att se då rökare och snusare ofta har väldigt tydliga missfärgningar. Bara för att du bleker tänderna behöver du inte sluta, du behöver dock bleka tänderna oftare.

Läkemedel/kemikalier
Äter du något läkemedel är det oerhört viktigt att du rådgör med din läkare innan behandlingen. Användning av tetracykliner ger en mörkgrå eller brun strimmig missfärgning om det används under tandblekningen. Denna är mycket svårt att få bort. För stort intag av fluor orsakar fluoros och ger vita fläckar på tänderna. Har du idag missfärgningar från läkemedel, var noga med att rådgöra med din läkare om tandblekning är för dig.

Tandgnissling
Att gnissla med tänderna kallas bruxism och orsakas för det mesta av stress. Bruxism kan orsaka mikroskopiska sprickor i tänderna som leder till att missfärgningar kan ta sig in lättare under tandytan. Det kan även leda till att biytorna mörknar.

Fall och andra skador
Slår du i tänderna vid fall eller skadar dem på andra sätt kan du få rätt stora sprickor i tänderna. Dessa underlättar ordentligt för missfärgningar eftersom de kan ta upp stora mängder fläckar och avfallsprodukter.