KundserviceÖppet 12-16:00[email protected]

0 items in cart

Din Varukorg är tom.

Allmänt om vita tänder

De flesta av oss har i grunden vita tänder eftersom tandens yttre lager, emaljen, är vit. Under emaljen finns tandbenet som har en benvit, gulaktig färg. Med åren slits emaljen och tandbenet kan skimra igenom. Missfärgningar på tänderna sitter i små sprickor och ojämnheter i tandens emalj. Emaljen består till största delen av icke organiskt material. Ungefär 4% av emaljen består av vatten och organiska missfärgningar. När man bleker tänderna är det viktigt att använda tandblekning som använder sig av oxidation för att inte skada emaljen. Oxidationsmetoden påverkar endast organiskt material och därmed endast missfärgningarna.

Missfärgningarna bryts ner till koldioxid och vatten under en så kallad Redox-reaktion. Det innebär att fria syreradikaler (”ensamma syreatomer”) söker upp organiska molekyler och bryter ner dem. Viktigt att tänka på är att det finns blekmedel som ändå skadar tandens emalj, tandkött, tandhalsar eller munhåla. Detta beror på att många billiga tandblekningspreparat innehåller peroxidlösningar eller inte är PH-neutrala. Ett medel som inte är PH-neutralt fräter istället på tändernas emalj. I vissa fall kan det förekomma tillsatser i tandblekningsgel som ytterligare skadar emaljen. Det finns två anledningar till att dessa medel existerar. Den ena är att etsning av emaljen ger vitare tänder, men förstör emaljen. Den andra orsaken är risken för patentintrång i vissa världsdelar.

Köp aldrig tandblekning som innehåller peroxidlösningar som är olagliga för hemmabruk (väteperoxid, karbamidperoxid, hydrogenperoxid) detta gäller även tandläkare och kliniker (eftersom deras medel är så starka och innebär risker). Använd aldrig tandblekning som innehåller slipmedel (eftersom det skadar emaljen). Var ytterst noggrann med att endast använda tandblekning som redovisar sin innehållsdeklaration.